Werkkapitaalbeheer

Werkkapitaal is een maatstaf voor de liquiditeit en efficiëntie van een bedrijf. Het is de hoeveelheid geld die een bedrijf beschikbaar heeft om aan zijn kortetermijnverplichtingen te voldoen, zoals het betalen van rekeningen en salarissen.

Hoe word werkkapitaal berekent?

Het wordt berekend door kortlopende verplichtingen (schulden die binnen een jaar vervallen) af te trekken van vlottende activa (activa die binnen een jaar in contanten kunnen worden omgezet). Een positief werkkapitaal betekent dat een bedrijf voldoende activa heeft om aan zijn kortlopende verplichtingen te voldoen. Terwijl een negatief werkkapitaal betekent dat het bedrijf niet genoeg activa heeft om aan zijn kortlopende verplichtingen te voldoen.

Wat is werkkapitaalbeheer?

Werkkapitaalbeheer is het proces van het beheer van de kortetermijnactiva en -verplichtingen van een bedrijf, om ervoor te zorgen dat het voldoende contanten heeft om aan zijn verplichtingen te voldoen. Dit kan worden gedaan door het voorraadniveau, de crediteuren en de debiteuren te beheren. Werkkapitaalbeheer is een continu proces dat van een bedrijf vereist dat het voortdurend zijn kortetermijnactiva en -passiva controleert en aanpast. Dit is belangrijk omdat de behoefte aan werkkapitaal van een bedrijf snel kan veranderen. Als gevolg van veranderingen in verkoop, productie of economische omstandigheden.

Waar moet ik op letten voor een goed werkkapitaalbeheer?

Goed werkkapitaalbeheer kan een positieve invloed hebben op de groei en winstgevendheid van een bedrijf. Door ervoor te zorgen dat het voldoende contanten heeft om aan zijn kortetermijnverplichtingen te voldoen, kan een bedrijf financiële problemen voorkomen en soepel blijven werken. Bovendien kan een bedrijf, door zijn voorraden, debiteuren en crediteuren effectief te beheren, zijn cashflow verbeteren en geld vrijmaken voor groei en expansie.

Voorraden

Voorraden zijn de goederen die een bedrijf aanhoudt, en het beheer van voorraden is een zeer belangrijk aspect van werkkapitaalbeheer. Het handhaven van een optimaal voorraadniveau kan een bedrijf helpen om voorraadtekorten te voorkomen. Wat kan leiden tot omzetverlies, terwijl ook overbevoorrading wordt vermeden, wat geld kan vastzetten en opslagkosten kan verhogen.

Crediteuren

Uitstaande crediteuren zijn de bedragen die een bedrijf aan zijn leveranciers verschuldigd is, en het beheer van crediteuren is ook een belangrijk aspect van werkkapitaalbeheer. Een bedrijf kan zijn cashflow verbeteren door betalingen aan leveranciers uit te stellen of betere voorwaarden met hen te bedingen.

Debiteuren

Uitstaande debiteuren zijn de bedragen die klanten aan een bedrijf verschuldigd zijn, en het beheer van debiteuren is ook een belangrijk aspect van werkkapitaalbeheer. Een bedrijf kan zijn cashflow verbeteren door de inning van debiteuren te versnellen. Bijvoorbeeld door kortingen aan te bieden voor vervroegde betaling of door een strenger kredietbeleid te voeren. Maar ook het gebruik van jouw debiteuren als middel om jouw bedrijf te financieren en het werkkapitaal te verbeteren, kan een zeer aantrekkelijke optie zijn. Zeker voor groeiende bedrijven. Dit kan door gebruik te maken van factoringdiensten.

Factoring is een vorm van financiering die door bedrijven wordt gebruikt om hun debiteuren (facturen van klanten) om te zetten in contanten. Het proces omvat de verkoop van de vorderingen aan een derde partij, het factoring bedrijf. Het factoring bedrijf int vervolgens de betaling van de klanten en geeft het resterende saldo terug aan het bedrijf, minus een vergoeding voor de service.

Een van de belangrijkste voordelen van factoring is dat het bedrijven snel en gemakkelijk toegang geeft tot contant geld, zonder te hoeven wachten tot klanten hun facturen betalen. Dit kan met name handig zijn voor bedrijven die actief zijn in sectoren met lange betalingscycli, zoals de bouw of productie. Waar het weken of zelfs maanden kan duren voordat klanten hun rekeningen betalen.

Factoring kan ook een handig hulpmiddel zijn voor bedrijven die willen groeien. Door snelle toegang tot contant geld te bieden, kan factoring bedrijven helpen. Om te investeren in nieuwe apparatuur, extra werknemers aan te nemen of uit te breiden naar nieuwe markten. Dit kan hen helpen hun omzet en omzet te verhogen, wat hen op hun beurt kan helpen hun bedrijf te laten groeien.

Deel dit bericht:

Ook interessant:

Verpandingsverboden: Wat betekenen ze voor MKB-ondernemers?

Als MKB-ondernemer ben je vast bekend met de term ‘verpandingsverboden’. Maar wat houdt dit eigenlijk in en hoe kan het van invloed zijn op jouw bedrijf? Verbod op verpandingsverboden creëert kansen voor MKB-ondernemers. Wat betekent dit voor jou?

Factuurvereisten: Fiscale naleving en efficiënte bedrijfsvoering

Als MKB-ondernemer ben je waarschijnlijk al bekend met het belang van tijdig en juist factureren. Maar wist je dat er specifieke eisen zijn waaraan je facturen moeten voldoen? In deze blog bespreken we waarom het cruciaal is om deze factuurvereisten goed te begrijpen en hoe je ze in jouw voordeel kunt gebruiken.

Neem contact op

*verplicht veld

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid van Google, en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Meer artikelen

wat-is-factoring-in-een-stappenplan-uitleg
Wat is factoring?

Als ondernemer is het essentieel om een gezonde cashflow te hebben om te kunnen groeien en je bedrijf draaiende te houden. Factoring kan hierbij helpen. Maar wat is factoring precies en hoe werkt het?

Lees verder →