Wat is factoring?

Factoring is een financieringsmethode waarbij een bedrijf zijn openstaande facturen verkoopt aan een derde partij, ook wel debiteurenfinanciering. Dit geeft je bedrijf de mogelijkheid om snel geld te krijgen voor facturen die nog niet zijn betaald. In plaats van te wachten op de betalingstermijn van klanten, kun je met factoring meteen – doorgaans binnen 24 uur – je geld ontvangen.

Waarom is factoring zo interessant voor ondernemers?

Er worden steeds meer non-bancaire financieringen verstrekt. Factoring is een van de snelst groeiende vormen van alternatieve financiering. Zo constateerde financieringsmonitor dat het volume van factoring in 2021 weer was gestegen na een kortstondige dip tijdens de Corona crisis. Maar wat is factoring, hoe werkt het precies en waarom zou je er als ondernemer gebruik van maken?

wat-is-factoring-in-een-stappenplan-uitleg

Factoring betekenis

Factoring is een alternatieve financiële dienst die ondernemers helpt bij het verbeteren van hun cashflow door direct de openstaande facturen uit te betalen. Kort gezegd betekent het dat jij jouw openstaande facturen verkoopt aan een externe partij, een factoringmaatschappij. Hierdoor krijg je snel toegang tot je geld, zonder te hoeven wachten op de betaling van je klanten.

Bovendien neemt de factoringmaatschappij het risico op zich van niet-betaling (dit wordt ook wel non-recourse factoring genoemd). Uit onderzoek blijkt dat ruim kwart bedrijven hun rekening te laat betalen. Lastig, als je aan het groeien bent met je onderneming. Factoring betekent dat je niet meer hoeft te wachten om jouw verdiende geld te krijgen. Je hebt direct toegang tot je geld en kunt weer vol gas geven met ondernemen!

Hoe werkt factoring?

Het factoring proces verschilt per factoringmaatschappij, iedere factoraar heeft zo zijn eigen proces en regels. Bij Boozt24 werkt factoring als volgt:

Vrachtwagen

Stap 1

Lever product of dienst aan de klant

facturen-versturen-3

Stap 2

Verstuur jouw factuur naar de klant en naar ons

hand-geld-uitbetaling

Stap 3

Wij storten binnen 24 uur 85% van het factuurbedrag op je rekening.

gebouw

Stap 4

Jouw klant betaalt aan Boozt24

hand-geld-uitbetaling-2

Stap 5

Wij storten het laatste deel van jouw geld op je rekening.

De grootste voordelen van factoring op een rijtje

Er zijn veel voordelen aan factoring. Wij hebben voor jou de belangrijkste voordelen op een rijtje gezet.

 • Snelle toegang tot cash
 • Met factoring krijg je snel toegang tot het geld dat je nog tegoed hebt van klanten. Zo beschik je direct over extra werkkapitaal om jouw bedrijfsgroei te versnellen. Bij Boozt24 ontvang je binnen 24 uur geld voor jouw facturen.

 • Verbetering van je cashflow
 • Factoring verkort de termijn waarin je jouw facturen betaald krijgt. Hierdoor heb je meer financiële ruimte om te investeren in jouw onderneming en hoef je je geen zorgen te maken over eventuele liquiditeitsproblemen.

 • Geen schulden met factoring
 • Factoring is geen lening en creëert dus geen schulden op de balans van je onderneming.

 • Minder risico en ook minder stress
 • De factormaatschappij neemt het risico op non-betaling van je over. Je hoeft je geen zorgen meer te maken over betalingen van klanten en het vinden van geld om je bedrijf te financieren.

 • Veel flexibiliteit
 • Factoring kan worden aangepast aan de behoeften van jouw onderneming, groeit mee als jij groeit en kan worden gebruikt als aanvulling op andere financieringsvormen.

  De nadelen van factoring

  Hoewel factoring veel voordelen biedt, zijn er ook enkele nadelen die belangrijk zijn om te overwegen. Hieronder vind je de belangrijkste nadelen van factoring:

 • Het factoringbedrijf ziet jouw facturen
 • Een factoringbedrijf krijgt inzicht in jouw facturen. Kies daarom altijd een betrouwbare partner! Boozt24 is aangesloten bij de FAAN, de branchevereniging voor factoringbedrijven in Nederland.

 • Kosten voor het gebruik van de dienst
 • Factoring brengt kosten met zich mee, net als iedere andere vorm van financiering. Het is daarom belangrijk om goed inzicht te hebben in deze kosten. Maar het is ook belangrijk om te onthouden dat deze kosten ervoor kunnen zorgen dat je kunt blijven groeien. Factoring biedt namelijk de mogelijkheid om te blijven investeren, terwijl je dat misschien niet kunt als je niet voldoende werkkapitaal hebt. Boozt24 biedt de mogelijkheid om te factoren tegen aantrekkelijke tarieven en is één van de goedkoopste factoraars.

 • Vaak wordt het debiteurenbeheer overgenomen
 • Hoewel sommige ondernemers dit zien als een voordeel, wil lang niet iedere ondernemer dat zijn debiteurenbeheer overgenomen wordt door een factormaatschappij. Bij Boozt24 vinden we het belangrijk dat onze klanten de regie houden over hun eigen klanten. Daarom nemen we het debiteurenbeheer niet over, in tegenstelling tot de meeste andere factormaatschappijen.

  Wil je meer informatie of kennismaken?​

  Ben je benieuwd naar wat we te bieden hebben, of wil je gewoon eens kennis maken? Vul je gegevens in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op!

  *verplicht veld

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid van Google, en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.