Soorten factoring: Hoe verschillende soorten factoring bedrijven kunnen helpen groeien

Factoring is een financieringsoplossing die steeds populairder wordt bij ondernemers. Er zijn verschillende soorten factoring beschikbaar op de Nederlandse markt. Factoring is een populaire manier van financiering voor bedrijven die hun cashflow willen verbeteren door openstaande facturen te verkopen  aan een factormaatschappij. Er zijn verschillende soorten factoring beschikbaar, waaronder American factoring, traditionele factoring en reverse factoring. Wat zijn de verschillen, de voor- en nadelen en welke is het meest geschikt voor jou en je onderneming?

Wat is een factoringmaatschappij?

Een factoringmaatschappij fungeert als een financiële tussenpersoon die jouw facturen overneemt en deze onmiddellijk omzet in liquide middelen. Het concept van factoring wordt steeds populairder bij zelfstandige ondernemers (zzp’ers) en kleine tot middelgrote bedrijven (mkb’s). Maar waarom kiezen voor factoring? Dit komt doordat het een van de meest efficiënte manieren van financiering is. Zodra je besluit je factuur aan een factoringmaatschappij over te dragen, kun je in veel gevallen binnen 24 uur over het geld beschikken. Bovendien biedt factoring bescherming tegen het risico van wanbetaling door debiteuren.

1. Traditionele factoring

Bij traditionele factoring gaat het om het soort factoring waar het allemaal mee begon. Het voornaamste aspect is dat het gehele debiteurenportefeuille overgedragen wordt aan een factoringmaatschappij bij traditionele factoring. Je krijgt een percentage van het totaalbedrag direct als voorschot en de rest wordt uitgekeerd zodra de factuur daadwerkelijk is betaald, in ruil voor een vergoeding aan de factoraar. In tegenstelling tot andere soorten factoring, waarbij je zelf de keuze hebt welke facturen je verkoopt, ben je bij traditionele factoring verplicht om het volledige debiteurenbestand over te dragen. Dit betekent dat elke factuur wordt verkocht en je zekerheid hebt over je cashflow. Bovendien profiteer je van lage kosten, meestal minder dan 1% van je jaaromzet.

Het debiteurenbeheer wordt door sommige factoringmaatschappijen overgenomen. Bij Boozt24 is dit niet zo, wij vinden het belangrijk dat jij zelf de regie houdt over jouw klanten. Deze vorm van factoring zorgt voor vrijheid en zekerheid. Normaal gesproken ga je een contract aan voor de lange termijn en heb je te maken met lange contracten. Wat Boozt24 uniek maakt is dat onze contracten maandelijks opzegbaar zijn. Bovendien wordt het debiteurenrisico ook grotendeels afgedekt. Kies voor traditionele factoring bij Boozt24 en geniet van de voordelen van een flexibele samenwerking!

2. American factoring

American factoring is waarschijnlijk de bekendste vorm van factoring, ook wel single invoice factoring. Deze vorm van factoring is heel geschikt voor zzp’ers en kleinere mkb’ers, omdat er geen minimale omzeteisen worden gesteld om te kunnen samenwerken. American factoring is de meest flexibele en laagdrempelige vorm van factoring. Ondernemers kunnen zelf bepalen welke facturen ze precies willen verkopen aan de factoringmaatschappij en het is niet verplicht om álle facturen van een debiteur weg te zetten bij de factoringmaatschappij. Het recht om facturen te weigeren blijft echter bij de factoringmaatschappij, bijvoorbeeld als de debiteur niet door de kredietcheck komt.

Ondernemers kunnen snel beginnen met factoring zonder vast te zitten aan een contract met een vooraf vastgestelde termijn. De kosten voor American factoring verschillen per factoringbedrijf en zijn afhankelijk van jouw omstandigheden zoals de betaaltermijn die je aanhoudt en de kredietwaardigheid van je opdrachtgevers. De tarieven van American factoring zijn gemiddeld 2 tot 6% van het factuurbedrag. Vaak betaalt de factoraar 100% van de factuurwaarde uit, maar hou er rekening mee dat de kosten van de dienst per factuur worden berekend en direct worden verrekend bij uitbetaling.

In tegenstelling tot andere vormen van factoring is American factoring zeer geschikt voor starters en kleine ondernemers. Het is de meest flexibele optie en biedt ondernemers de mogelijkheid om zelf te bepalen welke facturen ze verkopen en tegen welke kosten. Als je op zoek bent naar financiële ademruimte zonder vast te zitten aan een langdurig contract, is American factoring wellicht de oplossing voor jou.

3. Reverse factoring

Reverse factoring houdt in dat de koper van de goederen of diensten ervoor zorgt dat een financiële dienstverlener de openstaande factuur aan de leverancier betaalt. De regeling wordt uitgevoerd met instemming van de leverancier en de koper betaalt de financier het factuurbedrag plus rente terug op een later moment.

Reverse factoring wordt ook wel supply chain finance genoemd en wordt vaak door grote bedrijven gebruikt om hun cashflow te beheren en hun werkkapitaal te verbeteren.

Vergeleken met American factoring zijn de kosten van reverse factoring gunstiger, namelijk rond de 3 à 4% van het factuurbedrag. Dit komt omdat de debiteur meewerkt aan het factoringproces en de kans op wanbetaling lager is. Reverse factoring vereist wel een langdurige samenwerking en hoge kredietwaardigheidseisen.

Waarom traditionele factoring bij Boozt24?

Boozt24 heeft inmiddels veel ervaring en een goede reputatie op het gebied van traditionele factoring van Nederlandse MKB bedrijven. Daarnaast is Boozt24 lid van de FAAN . Bij Boozt24 kun je tot wel 85% van het totaalbedrag aan debiteuren direct als voorschot ontvangen. Bovendien wordt het debiteurenrisico afgedekt en profiteer je van lage kosten, meestal minder dan 1% van je jaaromzet bij Boozt24.

Wat Boozt24 uniek maakt, is dat het debiteurenbeheer niet wordt overgenomen, waardoor je zelf de regie houdt over jouw klanten. Én, in tegenstelling tot andere factoringmaatschappijen, waarbij je vaak lange contracten hebt zijn de contracten bij Boozt24 maandelijks opzegbaar. Dit zorgt voor vrijheid en zekerheid, zodat je met een gerust hart verder kunt groeien en investeren in je bedrijf. Kies daarom voor traditionele factoring bij Boozt24 en profiteer van nog meer voordelen bij ons en een voordelige samenwerking!

Kortom:

  • Je contract is maandelijks opzegbaar.
  • Je hoeft geen privé borgstelling te geven.
  • We groeien met je mee.
  • Je kunt je eigen debiteurenbeheer blijven doen.

Interessante artikelen

wat-is-factoring-in-een-stappenplan-uitleg
Wat is factoring?

Als ondernemer is het essentieel om een gezonde cashflow te hebben om te kunnen groeien en je bedrijf draaiende te houden. Factoring kan hierbij helpen. Maar wat is factoring precies en hoe werkt het?

Lees verder →