Effectieve Strategieën voor het innen van onbetaalde facturen

Als ondernemer is het innen van openstaande facturen essentieel voor het behouden van een gezonde cashflow. Helaas kan het innen van onbetaalde facturen soms een uitdaging zijn. Het kan tijdrovend en frustrerend zijn om achter klanten aan te gaan die niet op tijd betalen. Maar het is belangrijk om niet op te geven en te zorgen voor een goed debiteurenbeheer. Een stappenplan voor een succesvolle aanpak van het innen van onbetaalde facturen.

Stap 1: Maak duidelijke afspraken

Het begint allemaal bij het maken van duidelijke afspraken met de klant over de betalingstermijn en de gevolgen van niet tijdig betalen. Vermeld deze afspraken duidelijk op de factuur en stuur deze op tijd naar de klant. Zo voorkom je misverstanden en weet de klant wat er van hem of haar wordt verwacht.

Stap 2: Stuur herinneringen

Als de betalingstermijn verloopt en de factuur nog niet is betaald, stuur dan een herinnering. Dit kan een vriendelijke herinnering zijn, maar je kunt ook aangeven dat er gevolgen zullen zijn als er niet snel betaald wordt. Geef duidelijk aan wanneer de betaling uiterlijk binnen moet zijn en wat de gevolgen zijn van niet betalen.

Stap 3: Breng incassokosten en wettelijke rente in rekening

Wanneer een klant jouw factuur niet of te laat betaalt, is het mogelijk om incassokosten en wettelijke rente in rekening te brengen. Als schuldeiser heb je het recht om de kosten te verhalen die je maakt om jouw geld te krijgen. Daarnaast kunt je wettelijke rente eisen als jouw klant een betalingsachterstand heeft. Het is echter aan te raden om eerst een vriendelijke brief te sturen of telefoongesprek te doen voordat je deze mogelijkheden gebruikt.

Stap 4: Betalingsregeling treffen

Wanneer je merkt dat jouw klant de factuur niet op tijd kan betalen kun je overwegen om een betalingsregeling te treffen. Het is belangrijk om de afspraken hierover op papier te zetten en af te spreken dat de regeling vervalt als de klant niet op de afgesproken momenten betaalt. Het is niet aan te raden om direct een betalingsregeling voor te stellen zonder eerst te onderzoeken of er andere mogelijkheden zijn.

Stap 5: Schakel een incassobureau in

Als de klant niet betaalt na jouw eigen pogingen, schakel dan een incassobureau in. Een incassobureau is gespecialiseerd in het innen van onbetaalde facturen en kan de druk op de klant opvoeren. Vaak worden onbetaalde facturen snel betaald nadat een incassobureau is ingeschakeld.

Stap 6: Begin een gerechtelijke procedure

Als de klant na het inschakelen van een incassobureau nog steeds niet betaalt, is het tijd om een gerechtelijke procedure te starten. Dit kan een langdurig proces zijn, maar het kan de enige manier zijn om de onbetaalde factuur te innen. Schakel hiervoor altijd een advocaat in om ervoor te zorgen dat alles correct verloopt.

Stap 7: Leer van je ervaringen

Het innen van onbetaalde facturen kan een uitdaging zijn, maar het kan ook een leerervaring zijn. Analyseer wat er fout is gegaan en wat je kunt verbeteren voor de toekomst. Stel in ieder geval een duidelijk betalingsbeleid op.

Het innen van onbetaalde facturen kan een uitdaging zijn, maar het is essentieel voor een gezonde cashflow. Door duidelijke afspraken te maken, herinneringen te sturen, een incassobureau in te schakelen en eventueel een gerechtelijke procedure te starten, vergroot je de kans op het succesvol innen van onbetaalde facturen. Leer van je ervaringen en blijf je debiteurenbeheer verbeteren om problemen in de toekomst te voorkomen.

Maar wat als mijn klant in het buitenland is gevestigd?

Als je een klant in het buitenland hebt die zijn factuur niet betaalt, kun je ook een incassobureau inschakelen. Zorg ervoor dat het bureau kennis heeft van het land en de taal spreekt. Als dit niet lukt, kun je een Europees betalingsbevelprocedure starten. De klant ontvangt dan een betalingsbevel en heeft 30 dagen de tijd om te reageren. Als er geen reactie komt, zal de rechter betaling afdwingen. Ten slotte kun je een rechtszaak beginnen. Het uitgangspunt is dat de rechter van de vestigingsplaats van je klant bevoegd is. In je contract of leverings- en betalingsvoorwaarden kun je opnemen dat de Nederlandse rechter bevoegd is en dat het Nederlands recht van toepassing is.

Voorkom onbetaalde facturen bij Boozt24

Met factoring hoef je je geen zorgen te maken over de betaling van je facturen. Een van de voordelen van factoring is dat jouw bedrijf direct beschikt over cashflow, wat de financiële positie van het bedrijf kan versterken. Bovendien neemt Boozt24 het risico op wanbetaling over, waardoor je je geen zorgen hoeft te maken over het eventueel afschrijven van onbetaalde facturen.

Interessante artikelen

wat-is-factoring-in-een-stappenplan-uitleg
Wat is factoring?

Als ondernemer is het essentieel om een gezonde cashflow te hebben om te kunnen groeien en je bedrijf draaiende te houden. Factoring kan hierbij helpen. Maar wat is factoring precies en hoe werkt het?

Lees verder →