Hoe BTW-voorfinanciering werkt en waarom het van belang is voor ondernemers

Als ondernemer in Nederland ben je verplicht om btw (Belasting Toegevoegde Waarde) in rekening te brengen over de producten en diensten die je levert. BTW is een belasting die wordt geheven op de verkoop van producten en diensten.

Betekenis van voorfinancieren btw

Voorfinancieren van btw betekent dat een ondernemer de btw (Belasting Toegevoegde Waarde) die hij betaalt bij de aanschaf van producten en diensten voor zijn bedrijf, vooruitbetaalt aan de Belastingdienst. Dit doet hij voordat hij de btw van zijn eigen verkopen ontvangt. 

Wat is het voorfinancieren van btw?

Het kan zijn dat je als ondernemer de BTW moet voorfinancieren omdat de facturen waarop je btw in rekening hebt gebracht nog niet zijn betaald. De verschuldigde btw moet namelijk binnen één maand na afloop van het kwartaal op de rekening staan van de belastingdienst. Als de factuur vlak voor het einde van het kwartaal is verstuurd of je debiteur betaalt gewoon laat, dan kan het voorkomen dat je de betaling van de factuur nog niet binnen hebt, maar zelf de betaling aan de belastingdienst al moet doen. Het kan een uitdaging zijn om deze kosten te dragen, vooral als je te maken hebt met financiële beperkingen.

Maar hoe werkt dit in de praktijk?

Stel, je bent een ondernemer en je hebt voor € 1.000 aan producten ingekocht, waar 21% btw op zit. Dit betekent dat je € 210 aan btw moet betalen aan de leverancier. Deze € 210 mag je weer terugvragen bij de belastingdienst. Als je deze producten vervolgens verkoopt voor €1.500, waarbij je 21% btw heft, dan moet je € 315 aan btw afdragen aan de Belastingdienst. Bij de belastingdienst moet je nu betalen € 315 – € 210 = € 105. Als de betalingen van de verkoopfacturen nog niet binnen zijn, dan moet je dus al wel btw afdragen maar jouw klant heeft jou nog niet betaald. Dus de btw die jij moet incasseren voor de belastingdienst heb je nog niet gehad, maar je moet deze al wel afdragen. Je bent dus aan het voorfinancieren.

Wat als je de btw te laat of niet hebt betaald?

Als je de btw niet op tijd betaalt, kan de Belastingdienst je een boete opleggen. De boete bedraagt minimaal €50 en kan oplopen tot 100% van het bedrag dat je verschuldigd bent. Daarom is het belangrijk om op tijd te betalen om extra kosten te voorkomen.

Het is altijd beter om problemen te voorkomen dan achteraf te moeten oplossen. Zorg ervoor dat je op tijd bent met het indienen en betalen van de btw.

7 tips voor het beperken van het voorfinancieren van btw:

Hieronder zijn enkele tips die je kunnen helpen om het voorfinancieren van btw zo beperkt mogelijk te maken:

Tip 1: Maak gebruik van automatisering

Door het automatiseren van facturatie en boekhouding, kun je de tijd tussen het leveren van de dienst of product en het uitgeven van een factuur verminderen. Hierdoor kun je sneller factureren en komt de betaling dus ook eerder binnen.

Tip 2: Zorg voor een betere cashflow

Door je cashflow te verbeteren kun je beter omgaan met de kosten van voorfinancieren van btw. Zorg dat je klanten op tijd betalen en dat je een gedetailleerd inzicht hebt in je inkomsten en uitgaven.

Tip 3: Plan vooruit

Plan je uitgaven en ontvangsten zodat je weet welke kosten je kunt verwachten. Dit stelt je in staat om tijdig te budgetteren en zo nodig te sparen voor de btw-betalingen.

Tip 4: Houd je administratie op orde

Zorg ervoor dat je jouw inkomsten en uitgaven nauwkeurig bijhoudt en dat je weet welke btw je verschuldigd bent en wanneer deze moet worden betaald. Dit maakt het gemakkelijker om te bepalen hoeveel btw je moet voorfinancieren en wanneer je deze moet betalen.

Tip 5: Overweeg het gebruik van een btw-rekening

Sommige banken (bijvoorbeeld Bunq of KNAB) bieden een speciale btw-(spaar)rekening aan waarmee je kunt ‘sparen’ voor de af te dragen BTW.

Tip 6: Vraag om uitstel van betaling

Als je echt moeite hebt met het voorfinancieren van de btw, kun je bij de Belastingdienst om uitstel van betaling vragen. Houd er echter rekening mee dat je wel rente moet betalen over het uitgestelde bedrag en dat je wel goed moet onderbouwen waarom je niet kunt betalen én waarom en hoe je op een later moment wel kunt betalen.

Tip 7: Btw-factoring

Je kunt ook kiezen voor een factoring oplossing. Met factoring draagt je je facturen over aan een factoringmaatschappij zoals Boozt24. Hiermee krijg je direct een percentage van het openstaande factuurbedrag uitbetaald. Zo weet je zeker dat je altijd direct over uw verdiende geld beschikt.

Overweeg factoring bij Boozt24

Boozt24 biedt factoring aan als oplossing voor ondernemers die kampen met cashflow problemen, bijvoorbeeld door voorfinanciering van btw. Waarom zou je als ondernemer kiezen voor factoring via Boozt24?

Ten eerste hoef je geen langdurige contracten aan te gaan, Boozt24 is maandelijkse opzegbaar. Daarnaast neemt Boozt24 niet het debiteurenbeheer over zoals veel andere factoringbedrijven dat wel doen. Boozt24 vindt het belangrijk dat de klant zelf de regie houdt over zijn klanten en de communicatie met hen. Dit zorgt voor een sterke klantrelatie en de mogelijkheid om op langere termijn meer omzet te genereren. Lees hier meer over onze werkwijze.

Deel dit bericht:

Ook interessant:

Wat is factoring?

Als ondernemer is het essentieel om een gezonde cashflow te hebben om te kunnen groeien en je bedrijf draaiende te houden. Factoring kan hierbij helpen. Maar wat is factoring precies en hoe werkt het?

Neem contact op

*verplicht veld

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid van Google, en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Meer artikelen

Werkkapitaalbeheer

Werkkapitaal is een maatstaf voor de liquiditeit en efficiëntie van een bedrijf. Het is de hoeveelheid geld die een bedrijf beschikbaar heeft om aan zijn kortetermijnverplichtingen te voldoen, zoals het betalen van rekeningen en salarissen.

Lees verder →
Debiteurenbeheer: Wat is het en hoe werkt het?

Debiteurenbeheer kan voor veel ondernemers een uitdaging zijn. Het bijhouden van inkomsten en uitgaven is sowieso al geen makkelijke taak, maar wanneer je ook nog eens zorg moet dragen voor het tijdig innen van openstaande facturen kan het allemaal nog wat ingewikkelder worden.

Lees verder →