Cashflow management: Alternatieve werkkapitaal financiering

Op 31 mei 2018 werd aan staatssecretaris Mona Keijzer het MKB Toekomstplan 2030 gepresenteerd door ONL voor Ondernemers. Volgens dit plan is adequate MKB financiering één van de vijf pijlers voor een toekomstgericht MKB beleid. Voor goede plannen en groei moet passende financiering volop beschikbaar zijn.

“De toegang tot financiering voor MKB-ondernemers is al sinds de economische crisis een groot probleem, waar maar geen oplossing voor komt. Innovatie, nieuwe plannen, concepten, ideeën over maatschappelijke uitdagingen, blijven op de plank liggen omdat de benodigde financiering ontbreekt. Dit heeft negatieve effecten op de maatschappij en de economie.” (Bron: MKB Toekomstplan 2030).

Twee van de aanbevelingen om de toegang tot financiering te verbeteren zijn het opeisen van alle zekerheden door banken (of andere financiers) te beperken en de kennis van ondernemers en adviseurs op het gebied van alternatieve financiering te verbeteren.

Zekerheden

Met name banken hebben er doorgaans een handje van om zoveel mogelijk zekerheden op te eisen voor het verstrekken van een krediet. Het loont de moeite om hier niet klakkeloos mee akkoord te gaan want hiermee beperk jij jezelf in het aantrekken van andere vormen van financiering. Als je namelijk al jouw zekerheden aan één financier hebt gegeven dan kun je alleen in zee met een andere financier als de daarvoor benodigde zekerheden door de eerste financier worden vrijgegeven. En dat is doorgaans geen eenvoudige opgave.

Gezond

In het kader van de tweede aanbeveling in het MKB Toekomstplan én als vorm van financiering waarbij maar één zekerheid hoeft te worden verstrekt, een korte toelichting op één van de meest eenvoudige en snelle vormen van alternatieve financiering, namelijk voorwaartse financiering ook wel factoring. Deze vorm van financiering krijgt in Nederland steeds meer bekendheid. Bij factoring ontvangen bedrijven van een financier dagelijks een voorschot op uitstaande facturen, wat zorgt voor een optimale cashflow. Voorfinanciering is veel minder dan bijvoorbeeld een bankkrediet gebaseerd op jaarverslagen, kredietratings of ondernemingsplannen, maar met name op de gezondheid van de facturenportefeuille. Dit komt voort uit het geloof dat een debiteurenlijst meer zegt over de actuele gezondheid van een bedrijf dan een verouderd jaarverslag of beloften op papier.

Waar moet je aan voldoen om in aanmerking te komen voor factoring?

  • Er moet sprake zijn van een afgeronde dienst of product. Als je achteraf, na levering van goederen of diensten factureert dan zijn dit doorgaans geschikte facturen voor factoring;
  • Bij vrijwel alle factoringbedrijven is er sprake van een minimale omzet vereiste, daaraan moet je voldoen wil je in aanmerking komen voor factoring;
  • Daarnaast zijn er vaak ook voorwaarden gebaseerd op het (risico) profiel van jouw klanten en zal ook de prijsstelling van het factoring aanbod hieraan gerelateerd zijn.

Een informatief en bondig artikel over de verschillende vormen van factoring vind je hier. Een al wel wat ouder artikel, maar de informatie is nog steeds relevant.

Kortom, als je in aanmerking komt voor factoring is dit een heel interessante en flexibele manier om jouw werkkapitaal te financieren.

Interessante artikelen

Boozt24 brengt een bezoek aan de Modefabriek

Op 23 januari heeft Boozt24 een bezoekje gebracht aan de Modefabriek, een belangrijk halfjaarlijks evenement voor de modebranche. Wij waren daar om onze klant MSBVR te bezoeken en natuurlijk een kijkje te nemen op de vele stands voor de komende trends.

Lees verder →
MKB-financiering door banken

We weten allemaal dat het voor het MKB erg moeilijk is om door banken gefinancierd te worden. Ontdek waarom banken terughoudend zijn om het MKB te financieren en leer alternatieve financieringsmogelijkheden.

Lees verder →