Factoring en werkkapitaal

Factoring kan een handig hulpmiddel zijn voor bedrijven die hun werkkapitaal willen verbeteren. In deze blog leggen wij uit hoe factoring ingezet kan worden bij werkkapitaal verbetering.

verschillende-soorten-munten-op-een-grijze-tafel

Wat is factoring?

Factoring is een financiële transactie waarbij een bedrijf zijn debiteuren (facturen) verkoopt aan een derde partij (een factor genoemd) om snel liquiditeit te hebben. De ondernemer krijgt een voorschot op verkochte facturen en het restant van de factuur minus kosten wordt door de factor aan de ondernemer overgemaakt wanneer de factuur daadwerkelijk is betaald. Als alternatief verkoopt het bedrijf zijn facturen met een korting. Deze vorm van financiering (factoring) kan een handig hulpmiddel zijn voor bedrijven die hun werkkapitaal willen verbeteren.

Wat is werkkapitaal?

Werkkapitaal is het geld dat een bedrijf beschikbaar heeft om aan zijn kortetermijnverplichtingen te voldoen, zoals het betalen van rekeningen en werknemers. Een gebrek aan werkkapitaal kan een bedrijf onder druk zetten en het moeilijk maken om op tijd aan deze verplichtingen te voldoen. Factoring kan het werkkapitaal helpen verbeteren door bedrijven snel van contant geld te voorzien, zonder te hoeven wachten tot klanten hun facturen betalen.

De voordelen van factoring

Een van de belangrijkste voordelen van factoring is dat het bedrijven in staat stelt hun facturen onmiddellijk betaald te krijgen, in plaats van de gebruikelijke 30, 60 of 90 dagen te moeten wachten op betaling. Dit kan vooral gunstig zijn voor bedrijven die snel groeien omdat ze misschien niet de cashflow hebben om hun groei te ondersteunen. Door hun facturen te verkopen, kunnen ze eerder het geld krijgen dat ze nodig hebben om te investeren in nieuwe inventaris, apparatuur of personeel.

Factoring kan bedrijven ook helpen risico’s te beheersen. Wanneer een bedrijf zijn facturen aan een factor verkoopt, neemt de factor het risico van niet-betaling op zich. Dit kan met name gunstig zijn voor bedrijven die klanten hebben met een geschiedenis van te laat of helemaal niet betalen. Door hun facturen te verkopen, kunnen ze dit risico overdragen aan de factor en zich richten op de groei van hun bedrijf.

Factoring en debiteurenbeheer

Naast het verbeteren van het werkkapitaal en het beheersen van risico’s, kan factoring ook een handig hulpmiddel zijn voor bedrijven die hun debiteurenbeheer en incassoprocessen willen uitbesteden. Wanneer een bedrijf zijn facturen verkoopt, nemen de meeste factoren de verantwoordelijkheid op zich om betalingen van klanten te innen. Dit kan gunstig zijn voor kleine bedrijven die mogelijk niet over de middelen of expertise beschikken om deze processen effectief te beheren.

Niet alle ondernemers willen echter de grip op hun debiteurenbeheer verliezen. Debiteuren zijn immers ook klanten en het betalingsgedrag is meestal een zeer goede graadmeter voor de klanttevredenheid. Daarom kan het als ondernemer de voorkeur hebben om via de credit management processen in contact te blijven met uw klanten in plaats van uitbesteding van deze processen. Voor bedrijven is het daarom belangrijk om in gedachten te houden wat het beleid van de factor is op het gebied van debiteurenbeheer en incassotrajecten en daarin een juiste keuze voor zichzelf te maken.

Concluderend kan factoring een nuttig hulpmiddel zijn voor bedrijven die hun werkkapitaal willen verbeteren. Door bedrijven snel van contant geld te voorzien, risico’s te beheersen en te helpen bij kredietbeheer en incassoprocessen, kan factoring bedrijven helpen groeien en aan hun kortetermijnverplichtingen voldoen.

Interessante artikelen

Debiteurenbeheer: Wat is het en hoe werkt het?

Debiteurenbeheer kan voor veel ondernemers een uitdaging zijn. Het bijhouden van inkomsten en uitgaven is sowieso al geen makkelijke taak, maar wanneer je ook nog eens zorg moet dragen voor het tijdig innen van openstaande facturen kan het allemaal nog wat ingewikkelder worden.

Lees verder →