Verpandingsverboden: Wat betekenen ze voor MKB-ondernemers?

Verpandingsverboden: Wat voor impact heeft het op het MKB?

Als MKB-ondernemer ben je vast bekend met de term ‘verpandingsverboden’. Maar wat houdt dit eigenlijk in en hoe kan het van invloed zijn op jouw bedrijf? In deze blog gaan we dieper in op verpandingsverboden en bespreken we de recente ontwikkelingen die van invloed kunnen zijn op MKB-ondernemers.

Wat is een verpandingsverbod?

Om te beginnen, laten we eens kijken naar wat verpandingsverboden precies zijn. Verpandingsverboden komen regelmatig voor in contracten die bedrijven met elkaar sluiten. Ze zijn bedoeld om te voorkomen dat er onbekende debiteuren in beeld komen. Met andere woorden, een verpandingsverbod beperkt de mogelijkheid voor leveranciers om hun geldvorderingen over te dragen of te verpanden als zekerheid voor een lening aan banken of andere geldschieters.

Belangrijke verandering op komst

Recentelijk is er echter een belangrijke verandering op komst. Er ligt een wetvoorstel in de Tweede Kamer om verpandingsverboden te verbieden. Dit betekent dat (grote) bedrijven geen verpandingsverboden meer mogen opnemen in hun inkoopvoorwaarden. Leveranciers krijgen hierdoor de vrijheid om hun vorderingen over te dragen of te verpanden als zekerheid voor een lening. Deze verandering kan aanzienlijke gevolgen hebben, met name voor MKB-ondernemers.

Voor MKB-ondernemers kan het verbod op verpandingsverboden gunstig uitpakken. Het stelt hen in staat om hun uitstaande vorderingen te gebruiken als onderpand voor financiering of om ze te verkopen aan factoringbedrijven. Dit opent nieuwe mogelijkheden voor het verkrijgen van extra financiering, wat vooral voor het midden- en kleinbedrijf van groot belang kan zijn. (KvK)

Verbod op verpandingsverboden stimuleert groei voor MKB-ondernemers.

Het probleem met verpandingsverboden is dat banken en factormaatschappijen facturen waar een verpandingsverbod op rust, niet kunnen gebruiken als onderpand voor kredietverlening. Dit beperkt de toegang tot financiering voor ondernemers en kan groei en investeringen belemmeren. Volgens schattingen van MKB-Nederland en VNO-NCW zou er zonder deze beperking ongeveer 1,2 miljard euro extra financiering beschikbaar zijn voor met name het MKB.

Niet alleen MKB-ondernemers zijn voorstander van het verbod op verpandingsverboden. Brancheorganisaties MKB-Nederland en VNO-NCW hebben zich ook uitgesproken voor een einde aan deze verboden. Ze zijn van mening dat Nederland geïsoleerd komt te staan als het gaat om verpandingsverboden, aangezien omliggende landen de wetgeving inzake deze verboden al hebben aangepast. 

Belangrijke stappen gezet: Verbod op verpandingsverboden in afwachting van goedkeuring

MKB-Nederland, VNO-NCW, de Nederlandse Vereniging van Banken en de factoringsassociatie FAAN hebben al in 2016 gezamenlijk een voorstel ingediend bij het ministerie van Veiligheid en Justitie om vorderingen te kunnen gebruiken als onderpand, met als doel de relatie tussen klant en leverancier in stand te houden. Inmiddels ligt er een wetsvoorstel in de Tweede Kamer.

Hoewel de ingangsdatum van deze wijziging nog niet definitief is, is het belangrijk voor MKB-ondernemers om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen op dit gebied. Het verbod op verpandingsverboden kan namelijk een aanzienlijke impact hebben op de financieringsmogelijkheden en groeipotentie van jouw bedrijf.

Als MKB-ondernemer is het verstandig om de ontwikkelingen rondom verpandingsverboden nauwlettend in de gaten te houden. Het is raadzaam om contact op te nemen met jouw brancheorganisatie of zakelijk adviseur om te bespreken wat deze veranderingen voor jouw specifieke situatie betekenen.

Kortom, het verbod op verpandingsverboden biedt nieuwe kansen voor MKB-ondernemers op het gebied van financiering en groei. Het opheffen van deze beperking kan leiden tot een grotere toegang tot kapitaal en een stimulans zijn voor de economische ontwikkeling van het MKB. Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen en zorg ervoor dat jouw bedrijf klaar is om te profiteren van deze veranderingen. 

Deel dit bericht:

Ook interessant:

De verschillende soorten factoring: Welke optie past het beste bij jouw bedrijf?

Alles wat je moet weten over factoring en welke soort het meest geschikt is voor jouw bedrijf. We nemen je mee door de verschillende soorten factoring, zoals traditionele factoring, reverse factoring en American factoring, en leggen uit hoe ze werken en welke voordelen ze bieden. Of je nu op zoek bent naar snelle cashflow, verminderde administratieve lasten of betere klantenrelaties.

Werkkapitaalbeheer

Werkkapitaal is een maatstaf voor de liquiditeit en efficiëntie van een bedrijf. Het is de hoeveelheid geld die een bedrijf beschikbaar heeft om aan zijn kortetermijnverplichtingen te voldoen, zoals het betalen van rekeningen en salarissen.

Factuurvereisten: Fiscale naleving en efficiënte bedrijfsvoering

Als MKB-ondernemer ben je waarschijnlijk al bekend met het belang van tijdig en juist factureren. Maar wist je dat er specifieke eisen zijn waaraan je facturen moeten voldoen? In deze blog bespreken we waarom het cruciaal is om deze factuurvereisten goed te begrijpen en hoe je ze in jouw voordeel kunt gebruiken.

Neem contact op

*verplicht veld

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid van Google, en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Meer artikelen

Onbetaalde facturen innen

Als ondernemer is het innen van openstaande facturen essentieel voor het behouden van een gezonde cashflow. Helaas kan het innen van onbetaalde facturen soms een uitdaging zijn. Een stappenplan voor een succesvolle aanpak van het innen van onbetaalde facturen.

Lees verder →