Rekening courant vs. Factoring: Welke optie past bij jouw bedrijf?

Het verschil tussen rekening courant krediet en factoring. Als ondernemer sta je vaak voor de uitdaging om je bedrijf op de meest efficiënte en effectieve manier te financieren. Een veelvoorkomende vraag hierbij is: welke financieringsvorm moet je kiezen?

Als het gaat om werkkapitaal financiering zijn een rekening courant krediet en factoring beide een goede oplossing. Beide opties hebben hun voor- en nadelen, dus het is belangrijk om een weloverwogen beslissing te nemen die past bij de behoeften van jouw bedrijf. Hier worden deze twee populaire financieringsmethoden onder de loep genomen en worden de verschillen tussen deze financieringsmethoden benoemd.

Rekening courant krediet bij de bank

Een rekening courant faciliteit bij de bank is een doorlopend krediet waarbij je rood kunt staan op je zakelijke rekening. Een rekening courant is gekoppeld aan je zakelijke rekening en hierbij kun je geld opnemen tot aan het limiet van de rekening. Dit is voor een onbepaalde tijd. Oftewel flexibel geld opnemen en terugbetalen. Het verkrijgen van een rekening courant bij een bank kan echter moeilijker zijn dan factoring, vooral als je bedrijf (tijdelijk) minder goed heeft gepresteerd. Terugbetaling van het geleende bedrag gebeurt over een bepaalde periode met periodieke rentebetalingen. Een rekening-courant is over het algemeen goedkoper dan factoring en geschikt voor zowel B2B als B2C-activiteiten.

Belangrijke punten over een rekening courant zijn:

  • Terugbetaling van het geleende bedrag over een bepaalde periode met periodieke rentebetalingen.
  • Over het algemeen goedkoper dan factoring.
  • Financieringspotentieel wordt bepaald door banken op basis van prestaties en bedrijfsomvang.
  • Goedkeuringsproces kan lang(er) duren.
  • Goedkeuring is gebaseerd op de operationele en kredietgeschiedenis van jouw bedrijf.
  • Startups komen zelden in aanmerking voor een rekening courant.
  • Geschikt voor zowel B2B als B2C-activiteiten.

Gebruik van factoring

Factoring is een flexibele financieringsoplossing, ook wel bekend als debiteurenfinanciering. Het stelt bedrijven in staat om eerder cashflow vrij te maken door hun onbetaalde vorderingen (debiteuren) sneller uitbetaald te krijgen. Bij factoring koopt een factoringmaatschappij jouw uitstaande facturen en ontvang je direct een betaling. Dit geeft je direct toegang tot liquide middelen, waardoor je je bedrijf kunt laten groeien, crediteuren sneller kunt betalen of investeringen kunt doen. Factoring biedt snelheid en flexibiliteit tegen een korting. Maar wat maakt factoring zo aantrekkelijk ten opzichte van rekening courant krediet?

Belangrijke punten over een factoring zijn:

  • Verkoop van facturen aan de factoringmaatschappij.
  • Geen schuld om terug te betalen.
  • Onbeperkt financieringspotentieel zolang er goede facturen zijn.
  • Snelle goedkeuring en directe toegang tot geld.
  • Goedkeuring op basis van de kredietwaardigheid van jouw klanten.
  • Ook startups kunnen in aanmerking komen voor factoring.
  • Deze financieringsvorm is meestal duurder dan rekening courant
  • B2C-facturen komen meestal niet in aanmerking voor factoring, dit is ook het geval bij Boozt24.

De voordelen van factoring ten opzichte van rekening courant krediet

1. Snelle en zekere financiering: Bij factoring krijg je direct toegang tot liquiditeit door je openstaande facturen te verkopen.

2. Verminderde debiteurenrisico: Met factoring neemt de factormaatschappij het debiteurenrisico over, waardoor je beschermd bent tegen oninbare facturen. Dit in tegenstelling tot rekening courant krediet, waarbij je zelf verantwoordelijk bent voor het innen van openstaande facturen en het beheren van het debiteurenrisico.

3. Debiteurenbeheer: Factormaatschappijen bieden vaak debiteurenbeheer, waarbij ze de facturering, het innen van betalingen en het opvolgen van openstaande facturen voor hun rekening nemen. Hierdoor kan jouw bedrijf zich concentreren op de kernactiviteiten. Maar het debiteurenbeheer uitbesteden heeft zowel voor-en nadelen (link blog). Dus let goed op dat je de juiste keuze overweegt voor jouw onderneming

4. Groeipotentieel en flexibiliteit: Groeipotentieel en flexibiliteit: Factoring groeit mee met jouw bedrijf. Naarmate je groeit en meer facturen genereert, neemt ook de financiering toe. Rekening courant krediet daarentegen heeft vaak een vaste limiet, wat beperkingen kan opleggen aan de groei van je bedrijf.

5. Verbeterde cashflow en liquiditeit: Factoring biedt directe cashflowverbetering doordat je snel betaling ontvangt voor je openstaande facturen. Hiermee kun je je leveranciers op tijd betalen, investeringen doen en groeikansen benutten. Rekening courant krediet kan je cashflow echter belasten met rentekosten en onzekerheid over de ruimte onder de limiet.

Kortom, factoring biedt tal van voordelen ten opzichte van rekening courant krediet. Het biedt snelle, zekere financiering, vermindert het debiteurenrisico, kan professioneel debiteurenbeheer bieden en biedt flexibiliteit voor groei. Het verbetert de cashflow en liquiditeit, waardoor je bedrijf de ruimte krijgt om te floreren. Maar zowel een rekening courant als factoring heeft voor- en nadelen. Het is verstandig om de opties te vergelijken op basis van de prestaties van jouw bedrijf. Boozt24 werkt samen met onafhankelijke adviseurs die je hierbij kan helpen. Factoring zou de volgende stap naar financiële groei en succes voor jouw bedrijf kunnen zijn!

Interessante artikelen

wat-is-factoring-in-een-stappenplan-uitleg
Wat is factoring?

Als ondernemer is het essentieel om een gezonde cashflow te hebben om te kunnen groeien en je bedrijf draaiende te houden. Factoring kan hierbij helpen. Maar wat is factoring precies en hoe werkt het?

Lees verder →