Boozt24 brengt een bezoek aan de Modefabriek

Op 23 januari heeft Boozt24 een bezoekje gebracht aan de Modefabriek, een belangrijk halfjaarlijks evenement voor de modebranche. Wij waren daar om onze klant MSBVR te bezoeken en natuurlijk een kijkje te nemen op de vele stands voor de komende trends.

Over de Modefabriek

De Modefabriek is sinds 1996 het grootste fashion trade event van de Benelux. Bij dit event ontmoet de ‘fashion community’ elkaar. Om te netwerken, collecties te zien en voelen. Hier raken mensen geïnspireerd en sinds jaar en dag is dit de beste plek om je nieuwe collectie te laten zien aan de kopers en zelfs kun je hier direct zakendoen.

Slim inkopen is belangrijker dan ooit

Buiten het feit dat het de vele standhouders ook dit jaar weer is gelukt om prachtige collecties samen te stellen, is het ook wel duidelijk dat de modebranche op dit moment met verschillende uitdagingen te maken heeft.

Na de pandemie en inmiddels de inflatie die effect heeft op het koopgedrag van consumenten, is het belangrijker dan ooit om slim in te kopen. Wat koop je in en in welke hoeveelheden. Dat is natuurlijk in alle branches van belang, maar in de modebranche nog extra. Verkeerde inkoopkeuzes kunnen maken dat je blijft zitten met een heleboel onverkoopbare voorraad. In de modebranche is het daarom van groot belang om goed te bepalen wat je moet inkopen om jouw gewenste omzet te behalen. Wat daarbij kan helpen is een goede NOOS (Never Out of Stock)-collectie, oftewel de tijdloze klassiekers. Die hoef je als retailer niet in grote hoeveelheden op voorraad te hebben, want die zijn altijd snel bij te bestellen bij de producent. Maar ook de producent moet de juiste keuzes maken om niet te blijven zitten met stapels onverkoopbare items. Trends ontwikkelen zich niet altijd zoals van tevoren bedacht. 

Financiële uitdagingen in de modeketen

Daarnaast hebben alle schakels in de modeketen te maken met financiële uitdagingen en liquiditeitsissues. De productie van kleding is een kostbare aangelegenheid en de betalingen van modehuizen vinden vaak pas plaats na een lange periode van productie. Factoring kan hierbij een oplossing bieden. Factoring is een financieringsmethode waarbij een factoringmaatschappij de facturen van de modeproducent of de agent overneemt en deze direct betaalt. Hierbij wordt snel het geld ontvangen zonder dat er gewacht moet worden op de betalingen van de modehuizen. Eén van de voordelen van factoring is dat het de producenten in staat stelt om hun productie voor nieuwe collecties op te schalen en nieuwe projecten aan te gaan, omdat ze niet hoeven te wachten op betalingen voor vorige collecties.

Een ander voordeel van factoring is de bescherming tegen betalingsproblemen van modehuizen. Als een modehuis in financiële problemen komt, kan dit leiden tot vertragingen in betalingen. Met factoring wordt het risico van niet-betaling door een debiteur overgenomen door de factoringmaatschappij, waardoor de producenten en agenten zich minder zorgen hoeven te maken over de betalingen van hun klanten. Factoring kan daarom een belangrijk instrument zijn om groei en continuïteit te waarborgen.

Lees hier de case over MSBVR die actief is in de modebranche en hoe factoring hen heeft geholpen.

Interessante artikelen

Rekening courant vs. Factoring

Het verschil tussen rekening courant krediet en factoring. Als ondernemer sta je vaak voor de uitdaging om je bedrijf op de meest efficiënte en effectieve manier te financieren. Een veelvoorkomende vraag hierbij is: welke financieringsvorm moet je kiezen?

Lees verder →