YAYA Kombucha

CHARLOTTE KRIJGER - MEDE-OPRICHTER & MEDE-EIGENAAR

“We moeten op basis van eigen prognoses een financieringslimiet kunnen afspreken, maar die limiet moet wel ‘vloeibaar’ zijn en snel kunnen worden bijgesteld”
Portretfoto-Charlotte-Krijger-van-YAYA-Kombucha

Over YAYA Kombucha

YAYA-kombucha-logo

Kombucha wordt al duizenden jaren gedronken door mensen uit vele culturen buiten Europa. Binnen Europa wint deze natuurlijk gefermenteerde drank gemaakt van thee en suiker pas de laatste jaren aan populariteit. Kombucha is relatief eenvoudig ook thuis te brouwen en net zoals het brouwen van bier een leuke hobby, zo aanvankelijk ook voor Tom Vollebregt en Charlotte Krijger. Het was Tom die kombucha had ontdekt tijdens een verblijf in Amerika. Eenmaal thuis begon Tom samen met Charlotte kombucha te brouwen op kleine schaal. Voor eigen consumptie en om cadeau te doen aan vrienden en bekenden. Al snel werd de keuken thuis verruild voor een pand van zo’n 50 m2 en YAYA Kombucha was een feit!

Nog geen 5 jaar later is het bedrijf inmiddels te vinden in een modern pand van ruim 500 m2in de Amsterdamse Houthavens. Daar worden basisproducten het hele jaar rond geproduceerd en specials met de seizoenen mee. Van een paar liter thuis naar de vele liters nu wil echter niet zeggen dat het voor beide oprichters een ‘massaproduct’ is geworden. Nog steeds wordt met veel liefde gewerkt aan het optimaliseren en verfijnen van het brouwproces. “Tom en ik hebben maar één doel en dat is de lekkerste kombucha van Europa maken.” – Charlotte Krijger, mede-oprichter en mede-eigenaar van YAYA Kombucha.

Persoon-met-een-YAYA-Kumbucha-fles

Nieuwe smaken ontwikkelen en uitbreiden van het assortiment

Van thuisbrouwer naar professioneel brouwer in een pand van zo’n 500 m2 in slechts 5 jaar tijd? YAYA Kombucha is erin geslaagd om de liefde voor het product te vertalen. In een enthousiaste afzetmarkt, bestaande uit de horecagroothandel en de retailketens. Inmiddels wordt er uiterst professioneel gebrouwen en heeft het bedrijf daarvoor alles zelf in huis, van brouwlijn tot afvullijn voor flesjes en blikjes. Deze groei heeft bij YAYA Kombucha echter niet geresulteerd in het slechts ‘meer gaan maken van eenzelfde product’. Maar in een gedrevenheid om het product continu verder te verfijnen en verrassende, nieuwe smaken te ontwikkelen.

Naast een assortiment aan basisproducten brouwt het bedrijf ook specials met de seizoenen mee en weet zo het gehele jaar rond de consument te boeien en bovenal aan zich te binden. YAYA Kombucha is hard op weg om de West-Europese markt voor zich te winnen, maar ziet zichzelf als lokaal ondernemer. “Zoveel mogelijk ingrediënten lokaal proberen te verkrijgen, direct contact met je leveranciers, is echt belangrijk voor ons en ons product”, aldus Charlotte.

blauwe-man-berg-met-vlag-uitdaging

Uitdaging

Een flinke groei in bestellingen en het deels seizoensgebonden karakter van het product zijn niet alleen productietechnisch een uitdaging, maar ook financieel. Evenals elke andere drankenfabrikant ziet ook YAYA Kombucha de vraag stijgen als de temperatuur buiten stijgt. Tegelijk moet het bedrijf proberen te anticiperen op de periodes waarin de vraag naar basisproducten wat kleiner wordt.

Daartoe worden er ‘specials’ geproduceerd, specifiek voor het seizoen, om de consument ook buiten zomerse periodes te verleiden. In beide gevallen zijn grondstoffen nodig die zullen moeten worden voorgefinancierd wat niet altijd even makkelijk is. Is de afzet van specials nog redelijk in te schatten, een plotselinge stijging in vraag doordat de temperatuur buiten flink toeneemt, is minder goed in te calculeren. “We moeten op basis van eigen prognoses een financieringslimiet kunnen afspreken, maar die limiet moet wel ‘vloeibaar’ zijn en snel kunnen worden bijgesteld”, zo licht Charlotte toe.

blauwe-man-lamp-oplossing

Oplossing

En juist bij dit ‘vloeibaar’ houden van de limiet bleek Boozt24 perfect te kunnen helpen! Boozt24 werkt met een klein team aan specialisten op het gebied van voorfinanciering en beschikt over een eigen, geavanceerd platform. “Zodra er wat meer ruimte nodig is om facturen te kunnen betalen, bijvoorbeeld als de vraag plotseling toeneemt en wij meer voorraden moeten inkopen. Boozt24 kan supersnel meedenken en mee schakelen”, zo licht Charlotte toe.

Bijkomend voordeel van het platform van Boozt24 is dat dit een overzicht van uitkering per dag genereert en daarmee steeds heel actueel is. Eventuele issues worden zo snel zichtbaar. “Het is erg fijn dat je bij voorfinanciering bij Boozt24 het debiteurenbeleid in eigen hand houdt, dit in tegenstelling tot bij veel andere factoring-maatschappijen, want de klant is superbelangrijk voor ons, dus ook het behouden van het directe contact”, aldus Charlotte.

Het resultaat

Boozt24 maakt financiering voor YAYA Kombucha 'vloeibaar'

Als je als bedrijf wilt kunnen meebewegen met de vraag naar je product en ook bij een plotselinge toename daarvan snel extra voorraden wilt kunnen inkopen, dan is het van belang dat je voorfinanciering op al gefactureerde leveringen flexibel is. "Op basis van onze eigen prognoses wordt een limiet afgesproken, maar deze limiet is vervolgens makkelijk bij te stellen, waardoor we makkelijk kunnen meebewegen met de vraag naar onze producten"
Portretfoto-Charlotte-Krijger-van-YAYA-Kombucha-2
Charlotte Krijger
Mede-oprichter & Mede-eigenaar

Lees ook onze andere cases

Electromind-marcel-hesp-portretfoto-2
Technologie
Electromind

“De mensen bij Boozt24 zijn zelf ook ondernemers, geen bankiers. Dat geeft je toch meteen vanaf het eerste gesprek meer vertrouwen dat je als ondernemer met toekomstplannen ook daadwerkelijk gehoord wordt.”

Lees verder »